vlaamse voice-over

Opvallende voice-over scripts die stemacteurs inspreken

vlaamse voice-overVlaamse en Nederlandse voice-overs moeten soms gewoon inspreken wat ze voor hun neus krijgen. Zogenoemde voice-over teksten kunnen allerlei teksten bevatte. Enkele Vlaamse voice-overs melden dat er een tijdje terug nogal wat te doen ws over een nieuwe radiocommercial van de bekende dierenrechtenorganisatie Gaia. In Vlaanderen is – net als in Nederland – al enige tijd een discussie gaande over het dierenwelzijn van biggen. Dat werd onder meer onder de aandacht gebracht met een professionele voice-over stem.

Zo begon een Vlaamse stemacteur de spot met de tekst “Goedendag, wij zijn de wrede boeren, en wij doen de castratie altijd zonder verdoving.” Eigenlijk is dit een bedekte vertaling, de ongecensureerde versie kun je nog in een blog van VoiceCowboys luisteren. De Belgische boeren-belangenvereniging ABS heeft de spot ook gehoord en vond het maar laag bij de gronds.

Waar gaat het eigenlijk om? De hele castratie draait om het niet vrij willen laten komen van de berengeur bij biggen, die dan kan vrijkomen bij het verhitten van varkensvlees. Een alternatief is het inenten van de biggen, maar dan mag het vlees niet worden geëxporteerd naar Duitsland, wat een grote afzetmarkt is voor de Vlaamse boeren. Castratie is dan voor de boeren deze meest slimme oplossing, volgens hen.

Versie met Nederlandse voice-over stemmen?

De organisatie Gaia was vervolgens niet van plan de radiospots van de zender te halen. Dat de radiocommercial hard is ontkende de organisatie ook niet, dat was juist de bedoeling. Gezien het maatschappelijke debat dat in Vlaanderen is ontstaan, heeft deze radiocampagne in ieder geval zijn doel bereikt, zo kan worden gesteld door media-watchers. Wellicht inspireerde de radiocampagne Wakker Dier voor een versie met Nederlandse voice-overs. Want ook de liefhebbers van vlees moeten zich toch realiseren dat alles niet zomaar kan. Een voice-over kan dit perfect voor het voetlicht brengen, zo blijkt maar weer.