Kan een vitamine pil over datum raken?

Dat je achterop het potje vitamine pillen een stukje tekst vindt met tenminste houdbaar tot, dat zul je misschien wel weten.

Maar stel dat de THT overschreden is, kun je dan nog steeds de pil innemen of kan een vitaminepil bederven? We duiken even in de houdbaarheid van vitamines.

Oude vitamines werken (iets) minder

Vitamine pillen die over hun houdbaarheid raken beginnen een deel van de werking te verliezen. Dat komt doordat vitaminesupplementen gaan oxideren en zodoende door deze oxidatie bederven.

Hoeveel vitaminen in oude vitamine pillen?

Hoeveel vitaminen nog in oude vitamine pillen zitten is wat lastig te zeggen, omdat vitamines die op de goede manier worden bewaard minder snel achteruit gaan. Daarom moet je altijd vitamine supplementen op een koele en droge plek bewaren, en niet in de vensterbank in de zon bijvoorbeeld.

Gratis extra vitaminen

Omdat fabrikanten ook weten dat vitamines naar verloop van tijd ‘verdwijnen’ spelen ze hierop in door alvast wat meer vitaminen in een potje te doen. Zo kan het zijn dat er van een bepaalde vitamine juist 105% zit in plaats van de 100% die op het etiket staat. Daarmee komen ze hun belofte na dat er echt 100% inzit, ook net voordat de THT in zicht komt.

Kun je oude vitamines nog slikken?

Ja, je kunt oude vitaminen die een paar maanden over de datum zijn nog wel innemen. De vitamines krijgen wel te maken met oxidatie, maar deze is waarschijnlijk niet schadelijk voor je gezondheid. Wil je wel 100% zeker zijn dan koop je natuurlijk gewoon nieuwe vitamine pillen.

Zijn dure vitamines beter dan goedkope vitamines?

Een andere populaire vraag rondom vitamine supplementen is of goedkope vitaminepillen slechter zijn. Gelukkig is dat niet zo, al kunnen ze wel meer onnodige vul en hulpstoffen bevatten die je liever niet hebt. Blijf daarom fit met vitamines en lees altijd goed het etiket.